Faktum!


Det är dags att börja tänka till när det gäller människor. Allt eftersom blir människor mer påverkade av tiden och det objektiva i våra liv medan man glömmer det subjektiva. Det är viktigare att lägga ner pengar på det senaste inom teknik, mode och inredning. Många av oss har inte råd med allt det vi konsumerar. Kronofogden lemlästar allt fler människor. Vad får oss att välja prylar framför värdefulla liv?

 Jag kom att tänka på hemlösa när jag såg Jonatan ha en tidning producerad av Faktum som innehåller en serie som handlar om just hemlösa. Många av karaktärerna i serien är tagna direkt ur verkligheten på hemlösa från bl.a. Göteborg.
Vi andra som har tak över huvudet tar liksom våra boende förgivet. I storstäder som Stockholm, Malmö och Göteborg ser man hemlösa lika ofta som man ser herrelösa djur i Turkiet. Man går förbi dem och ser dem som antingen en utsatt grupp som försatt sig i situationen själv eller också som ett rent samhällsproblem, som smuts.
 Har man verkligen försatt sig i den situationen själv? Den diskussionen kan bollas fram och tillbaka utan att man verkligen kommer fram till något vettigt svar. Jag själv funderar på; om man visste att livet skulle sluta med hemlöshet, utesluten duschmöjlighet och inte ens en femtioöring i bakfickan, skulle man verkligen ha försatt sig i den situationen HELT på egen hand?
 Hemlösa är trots allt en överlevande grupp som inte behöver Gucci väskor eller för den delen har råd med en, utan livnär sig på oss mini- skit- grisar som slänger pantburkar runt i kring oss samtidigt som vi skänker en ond tanke om den människa som plockar upp dem efter oss. Varje burk är värd femtio öre, en peng som gör stor skillnad för någon som är så otroligt fattig och som en vanlig Svensson tycker kan kvitta. För oss som varje månad får in en summa pengar som gör att vi till och med har råd att spara undan flera tusen om vi verkligen förmår oss det, glömmer bort hur bra vi har det egentligen.
 Man tänker inte på att många människor sover ute på en parkbänk om vintrarna medan vi andra sitter hemma med mystofflor, filt och en kopp te och ändå klagar på den förbannade kylan. Någonstans där ute ligger någon med en tidning över sig.

 Man vill inte skänka dessa människor pengar för att man tror att det ska gå till alkohol, röka eller någonting annat som man ser som "kasta pengarna i sjön". Har inte hemlösa samma rätt som boendefolket att ha dygder? Precis som oss andra väljer de själva vad de vill lägga pengarna på. En hemlös är fortfarande utsatt. Även om han fick flera hundra varje dag så räcker det fortfarande inte till ett boende t ex. De tänker också rent ekonomiskt. Det är billigare med en öl än en kopp kaffe. De vill såklart också få valuta för sina pengar. Om du kan få två öl för samma summa som för en kopp kaffe, vad skulle du välja?
 Det där beror ju helt på hur mycket pengar de har att röra sig med för dagen. Deras inkomst är rörlig. Hur lätt är det att spara pengar som hemlös? Låt säga att du tjänat 40 kronor en dag. Det kostar ungefär 100 kronor varje dag för mat, för alla tre måltider. Hemlösa ska ha "tur" om de får ett mål mat om dagen.
Vad ska de spara sina pengar till? Allt handlar om att leva i nuet, att överleva ännu en dag.

Tidningen Faktum är en tidning som varje hemlös får sälja själv mot betalning. De du köper tidningen av får hälften av vad tidningen kostar, d v s 40 kronor. 20 kronor får den personen varje gång du köper tidningen som innehåller krönikor, serier och undersökningar som kretsar kring hemlösa. Det är ett jobb för dem. Precis som telesäljare tjänar de också pengar fast en måttligt mindre summa men tänk att de står i t ex Nordstan hela dagen för att sälja en tidning som handlar om deras egna liv och tänk om varje människa som passerat dem hade bidragit med ack så värdefulla 40 kronor, vad det hade kunnat göra för dem.
Om tillräckligt många köpte tidningen skulle de kanske ha råd med en riktigt stor tallrik mat. Mat som vi andra skulle lämna när vi blev mätta på en restaurang och som restaurangen slänger i en container bakom huset och häller konstgjorda medel över för att de hemlösa inte ska vara där och äta. Sen ska man som medel- Svensson diskutera huruvida andra människor med exakt samma värde som en själv, ska få äta avfall eller inte. Ingen ska behöva äta avfall. Alla ska kunna äta en riktig måltid. För hur det än är, oavsett vad hemlösa köper för sina pengar så skattar även de. Det råder moms på alla varor. Så hur resonerar vi med pengar när vi inte ens kan köpa en tidning eller bara skänka den där femman?
Så, det är vad vi ska börja göra.. Köpa deras tidning.

Om inte, varför? Vilket är motargumentet?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0