Svenska för nybörjare


 Okej, nu har jag tröttnat på att människor i sitt försök att vara korrekta när det gäller användningen av "dem" och "de" men ändå misslyckas, så tänkte jag att en snabb genomgång kan hjälpa stackars små töser på spåret.
 Ordet "dem" skulle man kunna byta ut mot ett "oss" och ordet "de" kan man byta ut mot ett "vi" som en liten pet-i-mot-kant, dvs som ett hjälpmedel för att veta NÄR man ska använda ordet "dem" och ordet "de" i ett sammanhang.

Exempel:

- De hjälpte henne att plåstra om såren.
Här ska det uppenbarligen inte dit ett "dem" i början av meningen. Om vi nu byter ut "de" mot ett "vi" i den här meningen blir det: vi hjälpte henne att plåstra om såren. Det låter ganska bra ändå, eller hur? Om vi då skulle ha stavat den meningen med ett "dem" och byter ut det mot ett "oss" så blir meningen: oss hjälpte henne att plåstra om såren. Det låter helt enkelt fel, för att det är FEL.

- Jag hjälpte dem att packa ihop sina kläder. Ska man vara korrekt, så ska inget "de" in i denna mening. Om man nu gör som i förgående exemplar och byter ut följande ord "de" och "dem" till "vi" och "oss" istället, så kan man alltså lätt hitta vilket ord som ska in vart. Det slår aldrig fel.

LYCKA TILL!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0