Min svaga länk, mitt kall.


 Jag tittade nyss på ett program om psykopater på tv4 fakta. Jag var bänkad, ta mig tusan. Alla frågor man ställer sig:

- Hur ter sig en psykopat?
- Hur vet man att man har en psykopat i sin närhet?
- Kan de friskförklaras?
- Varför blir de psykopater?

Alla dessa frågor kunde besvaras så gott det gick. Forskningen går framåt men man vet fortfarande väldigt lite, för att en psykopat vill aldrig erkänna att han är det. Det finns utmärkande drag, som symtom på en sjukdom men det är svårt att fastställa en diagnos. Den centrala delen i psykopati är brist på empati.
Så, hur vet man att man har en psykopat i sin närhet? Ett: om någonting verkar för bra för att vara sant, så är det ofta det. De är manipulativa och kommer inte sällan med komplimanger eller tycks veta vad de pratar om.
Om någon pratar väldigt intensivt om hur de mår, t ex om ångest, nedstämdhet eller liknande och det låter som att de verkligen mår dåligt så kan det också vara ett tecken på att de snackar omkull en. I alla fall om karaktären överlag verkar ha ett bra liv, så som god ekonomi, utseende, chargång osv. Att de känslor de pratar om inte riktigt passar till karaktären eller om känslorna låter för intensiva. De saknar ofta djup.

Det här är ett ämne jag verkligen vill studera och vara med att forska om. Det är min dröm. Seriemördare är också intressanta men jag fascineras mer av framgångsrika psykopater som Patrick Bateman i "American psycho". När de utåt inte passar in i en kriminell vardag, utan tycks ha silverskeden i munnen och glorian på huvudet. Vad döljer sig under glorian? DET vill jag ta reda på. Jag vill sitta inuti en psykopats huvud och höra vad som sägs.
Alla psykopater är inte kallblodiga mördare.
Därför är det också intressant när man pratar om att ögonen är själens spegel. För att om man är "själslös", hur ser det ut då? Eller den klassiska: Munnen ler men inte ögonen.


patrick bateman, clowncunt

Kommentarer
Postat av: Anonym

Ja, varför blir det psykopater?

Och hur sjuk kan man egentligen bli?

// F

2009-05-10 @ 23:08:11
Postat av: Adde

Den delen av psykologin är ett av mina favoritämnen, synd att jag missade programmet :(

2009-05-10 @ 23:35:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0