Nya praktikanten


 På allas läppar: den nya praktikanten. Alltså, allvarligt talat People. Är det något att börja hötta nävar åt eller ens lägga ner ord på en diskussion om lille mannen med 47 kromosomer? Ja, jag finner det irriterande när han säger: "Haaaduuu aldiii tsätt en platikant föluuut?" med tungan mer utanför munnen än innanför but what the fuck. Han är människa. Det är så det börjar. Först är man människa och sen är man handikappad, vit, svart, bög. Och det är ingenting fel med att vara det. Helt naturligt.
Överfuckingallt läser man om den nya praktikanten som i att Ica antingen förnedrar handikappade och gör sig rolig på deras bekostnad eller bara vill göra en ny utgånspunkt för arbetsmarkanden: Människa först, handikappad sen! Att sympatisera med grupper som anses utsatta, trots att det är vi andra som gör dem utsatta och inte de själva, gör det inte bättre.
Nej, folk har alldeles för lite att göra och för lite vettigt att prata om så man lägger ner alldeles för mycket energi på bagateller. Well, då är ni troligtvis inte större än så.
Det här är egentligen samma sak med kriget mellan svarta och vita. Människor hakar upp sig på att det finns för lite svarta människor i TV och måste därför komplettera med att försöka hitta svarta människor som vill vara med i TV, så att TV- programmet inte anses som rasistiskt. Jag har svårt att tro att man är så jävla inskränkt och trång i hjärnan att man går helt efter hudfärg. Verkar helt absurt, för mig i alla fall.
 Därför gillar jag Shan "The man" Atci. Han har fattat hela människo- grejen. Ju mer man pratar och latchar med sterotyper (Som han gör med syrianer, svennebananer, turkar osv) desto mer vardagligt blir det och desto mindre rasistiskt blir det. Man måste kunna se sitt ursprung och identitet med distans och ha en gnutta humor för att inte göra en stor grej av det. Självklart har generalisering och stereotyp- skämt en gräns men med fingertoppskänsla så vet man ungefär var och när man ska sluta driva med det. Skämt på så vis får ju aldrig bli personliga, som i DU är bla bla bla eller för den delen komma med EGENTLIGA rasistiska uttalanden som i t ex: ALLA syrianer är dumma i huvudet eller ALLA svenskar är rika människor med djupa, giriga fickor med incest i släkten. Då har man gått för långt och då anser JAG att man har rasistiska åsikter men resten.. Resten handlar bara om att få alla människor att smälta samman, bli ett med varandra och göra varje grupp människor speciella på sina egna sätt, PRECIS som världen ser ut.
Våra förfäder vandrade genom jorden åt olika håll och fick därför olika utseenden, pigment och andra utmärkande drag. Från början var vi säkert något hårigt med alla lika stora läppar och krokig rygg.
Ja. Babbel, svammel och dravel kan man tycka men så ser jag det.

Kommentarer
Postat av: Sandra

Jag läste någon text om karikatyrer någon gång. Enligt någon gammal tecknare så får man göra karikatyrer av precis alla, om precis allt. Men man måste göra det med värme. Gör man en karikatyr av någon man hatar så blir det bara hat, och inte roligt alls. Exempelvis nazisternas judekarikatyrer som ju enbart byggdes på hat, det blev ju inte så mycket "humor" av det hela, bara nidbilder.Samma sak ungefär?

2009-10-23 @ 16:58:18
Postat av: Bela

ja, det kan tänkas. det var ett jävligt snyggt upplägg av diplomati. man måste göra saker med värme och kärlek för att kunna förmedla det. vill man förmedla hat så är det precis lika lätt.

2009-10-23 @ 17:29:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0