Aktiv dödshjälp

 
 När jag läser just den här artikeln så börjar det växa någonting i mig. Den här personen vädjar till samhällets sunda förnuft; låt mig få dö. NEJ, skriker de tillbaka. En människa ska leva till varje pris. Det ska förebyggas, psykologibehandlas in i det sista. Är det verkligen rätt i sammanhang som detta? Man lever på apparater, man saknar möjlighet till ett, för mig, värdigt liv och social samvaro. Är det verkligen riktigt att en människa ska få lida år efter år i en och samma säng i väntan på att få dö? För mig bevisar det att människan tycker att sin nästa inte är värd mer än så.  Vi vet ingenting om döden mer än den sorg den lämnar efter sig. Vi vet inte om döden kanske är att nå nirvana, komma till himlen, landa i paradiset. Det är ju dit man vill, om man tror på den biten efter livet. Ska då inte människor få välja själva när de ska dit? De enda som får lida av att någon dör, är de som överlever. Allt som har med döden att göra är varje levande människas själviska handlingar. Om man visste att alla som dör, dör lyckliga.. Hur skulle vi ställa oss till frågan om aktiv dödshjälp då?

 Läkare menar att man utesluter vårdmetoden att höja sinnesstämningen för en person som fått dödsångest. Självklart skulle det se väldigt illa ut om en läkare sa att man bör tillåta aktiv dödshjälp. De mister sin rubrik som läkare. Läkare ska rädda liv, inte ta liv. Man glömmer dock hur ofta en läkare ser smärta, vemod, dödslängtan och om de är där för patientens hälsa men också för att med dövörat lyssna till patientens vilja, hur kan de ignorera deras största önskan? Jo, för att vi följer en lag såklart men utanför lagen. Alla går inte att rädda. Tyvärr. Det gör inte det. Jag önskar verkligen att man kunde det. Jag önskar också att alla krig försvann. Not that simple. Man gör sin insats, tror på det och när resultatet blivit ett faktum får man helt enkelt finns sig i det.

Jag strävar efter att få som jag vill, inom moral och etik, vilket gör att demokrati står mig närmast. Ska då inte demokrati betyda att varje enskild människa får sin röst hörd? Folkstyre – majoritetsstyre. Ändå gör vi allt för att individualisera. Hyckleri kallat jag det.

Ta upp aktiv dödshjälp som diskussion, se över lagarna och verkställ efter varje människas enskilda behov och önskningar. Det anser jag. I fall som ovan nämnda.


Kommentarer
Postat av: Ana

Jävligt vettigt skrivit Bela! Håller helt med.

2010-03-18 @ 21:32:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0