SVT- debatt om Minkar & Djurrättsaktivism - Bra eller dåligt?


 

 Jag hittar dessvärre inget klipp ifrån det som sändes på SVT igår kväll. Den här diskussionen är relativt viktig att ta upp, tycker jag.

Synd är det dock för dem som engagerar sig i den här frågan och är både vegan & djurrättsaktivist. För bristande kontroll av impulshandlingar (Som jag vill kalla det), så får de inget stöd från allmänheten ÄVEN om 95 % av svenska folket håller med om att päls är politiskt inkorrekt.
Som utomstående, privatperson, ställer man sig frågan om det är bättre att släppa ut 17 000 minkar ut "i det fria" när de nu för skyfflas upp stendöda i containrar, för att blivit påkörda av bilar eller dylikt eller om man ska låta dem vara kvar i burarna och bli det hemska "päls"- plagg vi många vill slippa se.

För att tänka långsiktigt måste man kanske ställa sig frågan: Är det bättre att djuren blir päls i Sverige än i exempelvis Kina? I Sverige, även om det råder stora brister inom den här typen av verksamhet, har man djurskyddslagar som talar för att det är olagligt att låta djuren utsättas för onödigt lidande (Vilket det nu har uppdagats i media sedan djurrättsalliansen tagit fram grymma bilder från olika minkfarmar i Sverige.)
I Kina finns inga djurskyddslagar, vilket betyder att där kan de få en betydligt sämre behandling än i Sverige. I Sverige kan man åtminstone få en CHANS till en "någorlunda" rättvisa genom att döma personer för djurplågeri. I Kina saknas då den möjligheten.
 Slutar man producera päls i Sverige kommer den ändå att efterfrågas i andra länder. Om man då vill bespara djuren lidande, så kanske man får ställa sig den frågan och göra den konkret samt konsekvent.
För hur det än är, hur gärna än vi vill styra världen och ta lagen i egna händer, så kommer det alltid finnas en marknad för päls.

Jag personligen skulle hellre dö än att bära päls. Helst av allt skulle jag vilja att man slutade producera både päls och skinn på heltid, på alla orter. Det är omoraliskt att hålla djur inne i burar och ta ifrån dem rätten att utvecklas normalt. Även om djuren får mat, vatten och "god omvårdnad" (Som industriarna skulle kalla det) så får djuren ett stört beteendemönster som gör att de inte får bli det djur det är födda till att bli. De blir psykiskt utvecklingsstörda.
 En minkfarmare ville hävda att minkar äter upp varandra även ute i naturen för att de är kannibaler MEN det skulle de göra enbart om det inte fanns mat. Mat finns ju och dessutom skulle inte minken finnas i en större utsträckning om det inte vore för just pälsindustrin.

Även om jag vill ropa "Heja Djurrättsalliansen" så kan jag inte göra det, för att de dödar djuren lika mycket som pälsfarmarna. Bara det att djurrättsalliansen använder en annan metod. Den här inte heller "naturlig" död, för att minkarna hållts inlåsta så länge att de inte kan leva efter sin normala ursprunginstinkter, som att fly och jaga. Det är som att köpa en hund eller ett annat husdjur för att sedan släppa ut den i det fria. Det som händer är att djuret dör, för att den inte klarar sig själv. Eller för att göra det drastiskt; som att släppa ut en bebis i skogen. Den lär inte plocka svamp själv och den lär inte spetsa spjutet. Den lär inte bli nya Mowgli heller.
SÅ, HUR REALISTISKT lever en djurrättsaktivist? Hur besparar de djurens lidande långsiktigt? Vilken död är värst? Eller vilken död är den skonsamma?
Är det så att man hakat upp sig på syftet? Syftet att djuren blir päls?

Jag tycker istället att man ska försöka engagera sig i att långsiktigt försöka få hela världen att vilja sluta producera och konsumera päls. Precis som man försöker förhindra svält. För att kunna göra det krävs en långsiktig och hållbar plan! Uteslut dumma impulshandlingar som innefattar katastrofala konsekvenser

Varför kan man inte använda sig av syntetmaterial, när den är så lätt att framställa och bespara djurens lidande istället för att gå efter ekonomiska intressen och modeflugor?
ÅT HELVETE med den här tyrannin!

INTE OKEJ!


Kommentarer
Postat av: pimpXprincess

Anledningen till varför minkar släpps ut är inte för att rädda just dom djuren, utan för att rädda andra. Pälsuppfödare förlorar sjukt mycket pengar på att minkar försvinner hela tiden och till slut måste dom lägga ner. Personligen är jag inte en av dom som släpper ut minkar, men jag stödjer det.Angående andra länder och så är det ju självklart hemskt, men jag tycker inte att Sverige ska behöva anpassa sig efter idioti, utan visa att vi kan vara bättre och påverka andra länder till att också bli det. Förhoppningsvis kan vi få andra länder att ta upp frågan och sända hopp till djurvännerna där.

2010-10-08 @ 11:27:33
URL: http://www.pimpxprincess.se/
Postat av: pimpXprincess

Måste även tillägga att jag tycker att det är SJÄLVKLART att man ska använda sig av en fredligare och mer långsiktig metod också, men hittills har det inte fungerat. Tack och lov har vi nu fått in Jens Holm i riksdagen och han tar upp mycket om djuren, så jag HOPPAS att dom andra kan lyssna.

2010-10-08 @ 11:29:11
URL: http://www.pimpxprincess.se/
Postat av: P

Väl talat! Jag kan inte annat än att instämma!

2010-10-08 @ 11:35:50
Postat av: V

du säger att du inte kan ropa heja djurrättsalliansen för att dom också dödar djur? På vilket sätt dödar dom djur? Det var inte djurrättsalliansen som släppte ut minkarna. Kolla gärna upp lite fakta innan du sprider sådana skadande lögner.

2010-10-08 @ 16:57:24
Postat av: bela

svar till "V". jag visste väl att det skulle bli snack om djurrättsalliansen. jag skulle ha skrivit djurrättsaktivister där. my mistake.

och jag menar att även om deras gärning har goda avsikter, så får de oanade konsekvenser som inte är så genomtänkta.

jag vill jättegärna hurra, vilket jag kanske gör på ett sätt för att de AGERAR men de agerar på fel sätt.

2010-10-08 @ 17:22:28
Postat av: bela

"v", sen är det väl mellan "dig och mig" att många djurrättsaktivister har sina rötter i djurrättsalliansen ;)

2010-10-08 @ 17:27:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0