Light'n up

Det är inte bara pesten som invarderat mitt liv det senaste (Allt det här med mormor, stress & ögon etc) utan faktum är att ett ljus i slutet av tunneln har uppenbarat sig.
 Min kära mormor har äntligen fått en plats på äldreboende i Mora och kommer nu inom 9 dagar att förflyttas dit. Även om hon känner vemod inför flytten så försöker jag försäkra henne om att valet just nu står mellan pest eller kolera, och att flytten till Mora är det bästa alternativet. Hon har ändå ingenting kvar i Östersund. Hennes önskan var att få dö hemma men skulle hon göra det nu så dör hon ensam. Flyttar hon till Mora och dör där, så finns vi där. Alla barnen, barnbarnen finns där för henne.
Vi är alla medvetna om att hon kan bli sämre av flytten. En flytt för en gammal människa tar mer på krafterna än man tror. Det är liksom inte bara 34 mils resa på 5 timmar och ett par flyttkartonger, utan det är en flytt som sträcker sig så långt minnet kan nå. Att efter 50 år flytta från sitt hem, lämna sitt liv i händerna på staten och dess obekanta undersåtar är ingen lätt match. Samtidigt är vi medvetna om att vi inte har något att förlora. Vi vill alla henne väl och hon vill att vi ska finnas där. Samtidigt finns det säkert någon som tänker: Men vad mer kan vi göra? Göra de sista åren till de bästa. Så som hon stöttat oss under alla åren, ställt upp som barnvakt, skött om oss sedan vi var små - Då är det väl dags att betala igen. 

 En sådan här grej skulle säkert starta en debatt men ingen utomstående kan någonsin sätta sig in i vare sig mitt, mormors eller mina andra närståendes situation nog hårt för att kunna ha åsikter i att ändra vårat val.
Jag personligen tycker att det är förjävligt att flytta gamla människor så långt men när det kom till min egna, så var valet ganska lätt.
Gör man det av ren egoism, samvetskval eller gör man det för människan?
Jag tror bestämt att jag har en kaka med tre bitar - En bit av varje ovannämnda.
Jag vet inte vad som är värst heller om det skulle finnas andra alternativ.. Att göra detta valet att flytta henne eller att inte bry sig och stoppa huvudet i sanden?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0