Finn fem fel med vård av äldre

Jag är i Orsa. Jag är här, framförallt för att min mormor fyller 90 år på lördag, men också för att hälsa på gamla rävar. Just nu är hon inlagd på sjukhus sedan i lördags för lunginflammation, vätska i lungorna och efter en röntgen på en väldigt smärtfylld arm så har det visat sig att axeln är ur led också, troligtvis sedan veckor tillbaka (Hur en trebent babian från helvetet nu kan ha missat en sådan grej?)

 Hon bor på SJUKHEM annars. Man får inte säga "sjukhem" längre. Det ska ju heta något annat, fint, överkammande som i stil med "friskhem". In my ass! Mormor har aldrig varit sjuk i förkylning och dylikt tills nu, när hon flyttade hemifrån. Det säger ju sig självt egentligen.. Har man bott i en välstädad lägenhet i alla dessa år och sen helt plötsligt hamnar bland en massa baskelusker, så är det ju inte konstigt att man blir sjuk.
 Tråkigt, känner jag. Mormor har ju på så sätt förändrats en del. Visst känner jag igen henne, både hennes humor & glimt i ögat men hon har förvandlats från bullmormor till en orolig tant som hamnat i händerna på en ond cirkel kallad statens vård. Cirkeln du aldrig tar dig ur.

 Jag har varit hos mormor varje dag på sjukhuset och första dagen var okej. Hon såg lite annorlunda ut, lite trött och seg men såklart det när hon är sjuk i lunginflammation.
Dag två var värre. När jag kommer in på hennes rum tillsammans med mamma runt 14- tiden så går jag till mötes en risig, sovande liten tant med oborstat hår. Jag satte mig på sängkanten och klappade på henne. När jag frågade hur hon mådde och till svar fick en gest som i tummen bestämt nedåt, började tårarna rinna på mig. Jag tyckte så hemskt synd om henne. Mitt hjärta blöder verkligen och smärtan jag känner är obeskrivlig.
Efter en stund kommer en sköterska in och säger att min mormor är seg för att hon hade varit lite "stökig på natten" och fått lugnande, som i två oxascand. Jag kände hur det kokade i mig. (Är de inte riktiga här eller?) JA! Vilken bra idé! Tanten kan inte sova och har ångest för att hon inte riktigt har fattat vad hon gör på sjukhuset som inte går att ordna på sjukhemmet, så vi ger henne två oxascand istället så kanske det går över! Typiskt sköterskor of any- fucking- kind. Droga ner gamla oroliga tanter ISTÄLLET för att lugnt och försiktigt tala till de halvdöva så att de både hör och uppfattar vad du säger. Mormor hade inte ens fattat vad hon gjorde på sjukhuset. De verkar ju tämligen sega med att förklara för henne, precis som till vilken jävla människa som helst att hon har lunginflammation och att axeln är ur led bla bla bla. Ja, de kanske talade om det för henne men gjorde de det på ett sätt så att hon fattade? Och uppdaterar de HENNE om all ny information?

 Idag var jag där igen och när jag anlände så satt hon upp i en rullstol, då jag klappade henne på huvudet bakom henne. Hon vänder sig om och brister ut: ÄNTLIGEN! ÄLSKLING! KOLLA HÄR! DE HAR LÅST FAST MIG! JAG KAN JU FÖR FAN INTE RINGA PÅ DEM! JAG KAN JU INTE ENS TA VATTEN EN GÅNG! *Här ska obseveras att min mormor svär aldrig. Jag berättar det för att poängtera hennes frustration. Då har man låst rullstolen med handtagen som finns bakom rullstolen, där mormor med en axel ur led och inga ögon i nacken, inte kan öppna stolen själv och nå fram till bordet hon sitter vid. Min ilska i det här gör mig helt svettig. Jag får ju berätta för alla som passerar mormor att stolen INTE får låsas så och att de ska lyssna på vad hon vill och inte ignorera henne. (Ignorans gör saker och ting myyyycket värre, om man nu vill få henne lugn.)
 Jag ser samtidigt hur frustrerad mormor blir när hon ber om att få sina värktabletter trots att hon fått den för två timmar sedan, för att hon har ont i armen (Tacka fan för det!)
När mormor själv frågar eller ropar att hon vill ha sin medicin så går det förbi någon i korridoren och säger: "Du har redan fått dem" och sen vandrar vidare. Tror de att mormor hörde det där? Eh, nej. Jag får ju haffa någon för att få någon klarhet i om vilka tider hon ska ha medicin så att JAG kanske kan förklara för mormor. In kommer det någon och ställer sig bakom mormor, där mormor återigen då INTE har några ögon i nacken. Mormor säger bara: Men kom fram så jag får se vem det är och så jag hör vad du säger.

Hur kan folk med att vara så jävla nonchalanta?
Jag ville inte ens lämna mormor. Jag kan inte med att gå hem och veta att vårdfolket ignorerar och praktiskt taget behandlar min ögonsten, mormor, illa när jag inte kan vara där och säga ifrån. Jag blir så illa berörd av Mora lasaretts nonchalans att jag får kväljningar.
MÅSTE man alltid vara ett vakande ögon för att det ska gå rätt till? SALUTOGENT SYNSÄTT, folket. Ett praktiskt tillämpande som skulle spara både tid och energi, men framförallt bringa glädje och trygghet till "patienterna".
Det var allt jag hade att säga.

Det lär bli många tårar att låta falla nerför dessa bulliga kinder innan jag lämnar Orsa för den här gången.
Vad gör jag om det är sista gången jag får se henne? Och vad gör jag med mitt inre som säger att vårdfolket inte är snälla mot henne? Vad gör jag för att hjälpa henne? Det gör så ont. Så djävulskt ont..Mormor och jag idag <3

Kommentarer
Postat av: Maddis

Fyfan, maktlösheten.

Vilken nonchalans av personalen, hur kan de jobba på ett sånt sätt? Känner de sig nöjda med sin insats efter en dags arbete?

2012-01-12 @ 07:30:26
URL: http://sindrobe.se
Postat av: Therese

Även om det är jobbigt så är jag säker på att det faktum att du är där hos henne underlättar hennes tid på sjukhuset otroligt mycket. Bara att du ger henne din tid och är där ger henne säkert mer glädje än du kan förstå. Så är det med min sjuka mormor i alla fall. Bara man tar sig tiden och kommer dit och stannar en stund är betyder jättemycket.

Förstår din frustration dock, och har ingen bra lösning, mer än att säga ifrån till sjukhuspersonalen och hoppas att de lyssnar.

Kram på dig nunnlan!

2012-01-12 @ 10:16:57
URL: http://tessans.se
Postat av: Emma

Så sorgligt att läsa detta.. Det är så fruktansvärt. Du är så kunnig! Och verkar verkligen veta vad du snackar om. Vad kan man göra åt detta?

2012-01-12 @ 17:04:50
URL: http://twitter.com/EmVestergaarden
Postat av: Amela

Omöjligt att säga vem som är sötast av er på bilden, står väldigt lika men jag tror trots allt att det lutar åt lilla mormor ;)

Jag blir alldeles tårögd när jag läser det du skriver, så fruktansvärt hemskt och sorgligt att det finns såna människor som behandlar andra sådär (eller snarare brist på behandling) :(

2012-01-15 @ 17:38:57
Postat av: Sandra

Usch. Det gör verkligen ont i hjärtat att läsa. :(

2012-01-15 @ 22:20:10
URL: http://sandravardag.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0