OCM - The oil cleansing method

OCM är också en bra variant för No poo- ansiktsvård/ansiktsrengöring. Särskilt om man har finnar eller pormaskar. Jag har kört med det här i tre veckor nu (2 gånger /veckan).
Jag ser att det händer något med min hy. Porerna liksom öppnar sig och kryper nästan ut på huden (Låter kanske bisarrt men jag menar att man ser att metoden har verkan). Porerna har också blivit mycket mindre. Jag är nästan besviken på mig själv över att jag inte tog före- och efter bilder på det här, för att kunna visa vad jag talar om.
Man får ge OCM tid. Man får inte vara otålig. Huden kan också bli sämre i början av behandlingen men kommer att rätta till sig efter ett par veckor.
Man gör OCM 1-2/veckan max.

- Så här går det till: Börja med att tvätta av ansiktet, så att huden är ren. Sen tar man antingen en ren handduk som man blöter upp ordentligt i riktigt varmt vatten (Inte så varmt att man bränner sig, då det gör större skada än nytta men varmt ska det vara) och låt handduken vila på ansiktet tills handduken har svalnat. Upprepa detta ca 3 gånger. Ångorna gör att porerna öppnar sig.

* Man kan också koka upp vatten i en kastrull och luta huvudet över i ca 5 minuter. Det är viktigt att poängtera att man ska vara försiktig, så att man inte bränner sig. Känn efter själv vad som är behagligt. Stå inte med huvudet för nära vattnet utan låt det vila en bit ovanför.

När du har gjort det så blandar du kallpressad ricinolja med en annan valfri olja, t ex olivolja, solrosolja eller mandelolja i ett rent kärl (Jag har det färdigblandat i en liten flaska).
Ricinoljan finns att köpa på antingen Apoteket eller Bodystore.se.

---

Blandingen kan utföras på följande sätt:

 • Oljig/fet hud: 30% ricinolja med 70% valfri olja.
 • Blandad hy/normal: 20% rincinolja med 80% valfri olja.
 • Torr hud: 10% ricinolja med 90% valfri olja.

  Utgå hellre ifrån att du ha blandad hud till torr hud, då ricinoljan är uttorkande. Torkar man ut huden, så producerar huden mer fett för att kompensera och det vill vi inte. Ricinoljan är också det som drar ut smutsen ur porerna.

  ---

  OBS! Det är viktigt att man har rena händer innan man börjar. Du vill inte massera in smuts i porerna!

  Efter ångbadet tar du en del av den färdigblandande oljan mellan händerna och börjar massera in i ansiktet.
  Ha inte bråttom medan du gör detta utan försök slappna av, ta din tid på dig och massera med små cirkelrörelser. Fokusera på problemområderna. (Jag brukar massera i några minuter).
  Man kommer också känna att det blir "knottrigt" under fingrarna efter en stund och då är det smuts som dragits ut ur porerna. Fortsätt massera bara.
  När du tycker att du är färdig kan du tvätta av händerna lite grann. Ricinolja kan kännas väldigt fett och svårt att få bort men tvätta bara av händerna!
  Sedan tar du samma handduk som du använt för att ånga upp porerna och gör likadant igen; Blöt upp handduken i riktigt varmt vatten, lägg den över ansiktet och låt handduken svalna. Upprepa ca 3-4 gånger. Ångan tar bort oljan. Sedan tar du och drar handduken försiktigt över ansiktet för att få bort eventuella oljerester. Skrubba inte! Var inte orolig för att oljan inte ska försvinna - Det gör den!

  Därefter återfuktar du med antingen Aloe Vera eller om du har någon annan no poo- ansiktskräm. Tycker du att du känns stramt i ansiktet, så blanda din kräm eller Aloe vera med lite mandelolja alt. annan valfri olja (Dock inte ricinolja!)

  OCM passar bäst att göra till kvällen innan man går och lägger sig.
 • Man kan gå in på http://www.theoilcleansingmethod.com/ för mer info.


  Kommentarer
  Postat av: Amela

  Åh älskar att du skrivit såå utförligt, ska ge mig på detta imorgon <3

  2012-05-20 @ 22:56:18
  Postat av: andrea

  Jag testade för första gången idag! Kändes ovant i ansiktet, & huden liksom både stramade & kändes fettig men nu känns det skitbra å jag ska garanterat fortsätta! :D

  Svar: Kruxet är liksom att massera och massera noga, länge (Gärna mer än 10 minuter). Skulle det strama för mycket, så blanda ut med mer jojobaolja. Försök också att vara noga med att få bort all olja. Bäst gör man det genom att ånga ut det med en varm handduk. Jag brukar i regel tvätta av en sista gång med lite honung. Jag har märkt på senaste att ett utbrott av finnar har infunnit sig i ansiktet och det beror på att jag fuskat med oljeresterna.Får man in snitsen på detta, så har man hittat det bästa som hänt ansiktet :D
  Kul att du gillade det! :D :D
  belaland.se

  2013-11-10 @ 22:41:40
  URL: http://andreadolores.blogspot.com

  Kommentera inlägget här:

  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback
  RSS 2.0