Hellfest

Festivaltorkan är över. Nu har jag och en kompis skakat hand på att dra iväg till någon festival i sommar. Först var det prat om ett hederligt SRF- besök för gamla goda tiders skull men båda är relativt överens om att utbudet på gamla rockklassiker som håller måttet är lika stort som mitt förtroende till Reinfeldt, dvs inget alls. Sen fick jag nys om att Iron Maiden (Som är helt utan konkurrens världens bästa band) ska till Bråvalla och jag blev såklart exalterad! Samtidigt rynkar jag på näsan av skepsis till den här festivalen vid namn Bråvalla.. Det låter inte coolt nog för att vara en bra festival helt enkelt. Då kom jag att tänka på Hellfest i Frankrike - Bra lineup! Dit kommer dessutom fler bra band förutom Iron Maiden: Mgla, Solstafir, Shining, Watain osv. 

Eller har jag missat någon annan bra tillställning som jag borde veta om och sätta min fot på?
 

Världens natur

Jag såg ett fantastiskt fint avsnitt av Världens natur: Pingviner, på SVT igår! Det är den absolut vackraste film jag någonsin sett med djur. De har lyckats filma så nära pingvinerna att man känner med dem. För den som gillar djur lär älska det här!
Här kan man bevittna hur nära besläktade djur & människor är känslomässigt. Kom ihåg det.
 
(Klicka på bilden för att komma till klippet)

Costa Rica del III - Samara dag 2

En dag på stranden Playa Carrillo. En hyffsat fin strand faktiskt. Det var inte så många som låg och tryckte där heller. Ja, det var väl någon gubbe som låg och stirrade på mig & syrran men det var väl för att hans fru hade förvandlats till en mumie..
 Är det någon som vet vad det kan vara för djur i sanden? Såg ut som små sniglar utan skal eller slemmiga larver. Det var miljontals av dem och man kunde känna dem under fötterna. Man såg dessutom att de bildat kringliga spår.
 
Utsikt från balkongen.
 
Vi vandrade runt på stranden, badade och slappade. På den här klippan sitter gamar. Vilka bjässar egentligen! De är inte särskilt inbjudande heller.. De äter väl turister till frukost.
 
"I was here".
 
Syrrans rygg. Ser ni det jag ser? Alltså, ingen av oss vet hur fan det här har gått till..
Här ser ni också hur viktigt det är med solskyddsfaktor
 
Kvinnlig skönhet precis vid altanen.
 
Två hannar bråkar över honan. Intressant upplevelse faktiskt. Vilka mästare i karatekicks!
 
Jag stod hyffsat nära de här två och när de väl hade slutat bråka sprang båda två iväg åt mitt håll i full kareta, varpå jag flyger upp och skriker. Mitt tjut gjorde att de drog in på en tvärnit och vejade undan. Jag skrattade mig harmynt efteråt. Ni skulle ha sett deras min.. Jag kan tänka mig att jag såg ut som Godzilla goes fucking nuts.
 
Valutan colon. Färgglada pengar med djur på. Hellre det än på en massa kungar & annat konservativt skit. 
 
Sen åkte vi tillbaka till San José och handlade på oss kaffe, M&M's osv.
Ett dygn senare landade vi i Sverige.
I nästa inlägg berättar jag mer ingående om landet som sådant.

Costa Rica del III - Samara dag 1

Vi anlände Rincon de la vieja och där ångrar jag bittert att vi inte åkte till den omtalade nationalparken som tydligen skulle vara något utöver det vanliga. Jag vet egentligen inte varför jag inte tog tillfället i akt. Jag blev mest opepp på att det verkade krångligt att anordna den här turen & jag var väl egentligen den enda som ville detta utav oss tre. Så vi låg vid poolen två dagar. Det var iofs en välbehövlig vila efter allt jävla resande. Att bo i en rullande resväska har sina för- och nackdelar. Är det något jag kan vid det här laget så är det träsmak. 

Vi tog ialla fall en taxi in till staden Liberia, där vi käkade churros & vandrade runt. Det var faktiskt rätt mysigt där. En park med mycket folk, små stånd med nybakat sött, glass osv.
Jag tog inga kort från Rincon de la vieja.
Sedan åkte vi vidare till Samara.

Det här var också roligt att se. Det kryllade av papegojor i det här trädet och när de flög runt så skapade de tillsammans en helt ny bild av sig själva som flygande röda kulor i en julgran. Mäktigt!
 
En howler- apa.
 
Den här bilden var ganska rolig. En sovande howler- mamma med barn som hoppar omkring & har sig. Det här får mig att tänka på när pappa slockande på soffan medan jag & syrran levde rövare.. Vi är inte helt olika, människor & djur. 
 
Någon form av voodoo/vodou- butik som tyvärr var stängd.
 
Insåg att en mask satt på dockan, vilket gjorde den ännu läskigare!

Costa Rica del II - La Fortuna

Vi tog oss till La Fortuna med dels båt och sen buss som kördes av personer med väldigt tunga fötter. Gas - Broms - Gas - Broms. Oj, en korsning - Tvärnit. Gas - Broms - Gas osv. Man ville nästan ha hjälm i bilen för att inte slå i huvudet i taket och aldrig har ett bilbälte känts bättre att ha på sig.. Det kan vi konstatera, att costaricaner kan ej köra bil.
 
Den här klumpen är alltså en sengångare med baby men inte helt oväntat satt den ihopkurad längst upp bland löven eftersom att detta var på förmiddagen och det är oftast så här det ser ut om det inte är nattetid, synd nog.
Denne fanns precis utanför hotellrummet.
 
Alla träd var fulla av leguaner. Den här bjässen hade jag inte velat i huvudet..
Denna fanns också utanför hotellrummet.
 
--- 
 
Vi åkte och tittade på en vulkan, vilket egentligen låter mer intressant än vad det var. Jag vill ju för fan se hur det ser ut INUTI en vulkan. Hur dumt det än låter så hade jag snarare sett en hängbro över vulkanens ena del till den andra som man kunde ha varndrat på. Men icke. Vi besteg berg för att kunna se vad vulkanen åstadkommit runt omkring och vidare i en tätt växande regnskog. Där fick vi se en kalkon. Coolt, tänkte jag. En sån har jag bara sett på en tallrik innan. Nu ser vi att den är finare som den är. Det var typ.. Det.
 
Vi tittade på den berömda solnedgången och efter det tog vi oss vidare till några varma källor. Det var också en jävla till upplevelse. Som att kokas levande! Jag började bli mör när det var dags att kliva upp.
 
En piprensare med ögon..
 
 
---
 
Efter La Fortuna åkte vi vidare till Monteverde, det enda stället som inte imponerade ett smack. Det var kyligt, det blåste, regnade och det var som att komma tillbaka till en typisk svensk sommardag. 
Bilresan hit var den värsta jag varit med om. Det var guppigt, stenigt och vi har säkert blivit 3 dm kortare efter att kotorna tryckt ihop sig.
 
Som sagt var.. Det blåste & regnade friskt. Vi vaknade till och med av att trästubbar for mot husväggen. Jag var nog inte den enda som vaknade upp med kaninhjärta den morgonen.
 Den här dagen skulle vi åka ut till en annan regnskog och gå över hängbroar men vi 3 var helt övertygade om att det skulle vara inställt. Så fan heller. Det här vädret var tydligen inget nytt i den här byn, så medan mamma & syrran stannade kvar på hotellet åkte jag vidare med en tysk kille till regnskogarna. Inget väder ska förstöra min semester tänkte jag.
 
En näsbjörn. (Svårt att fota med poncho.. Och det var svårt att se cool ut i en poncho!)
Jag fotade nästan ingenting alls där inne för att inte riskera att förstöra kameran eller trilla nerför de här 70 meter höga hängbroarna. Ibland var det så högt att jag nästan ville hoppa.
Jump! Jump! Jump!

Costa Rica del I - Tortuguero dag 3

Den här resans möjligheter att fota och upptäcka djur låg i mitt närmaste intresse, vilket gjorde att jag gärna tog med mig kameran till kaffet på morgonen innan 7-tiden för att få se så mycket som möjligt. Ibland lönar det sig!
Vi hade hörttalas om att det skulle finnas en så kallad caiman/kajman i närheten av bungalowen men inte sett till någon, så samma morgon som vi skulle åka vidare från Tortuguero såg vi en kajman lura i vattnet. 
 
Den tittade på oss med ett tredje öga (Jag var bra sugen på att stoppa ner armen för att se vad som skulle hända den men sen kände jag att jag inte råd med en eventuell förlust, så jag lade ner det projektet).
 
Att få en kolibri på kort var fan inte lätt! Trodde aldrig att den skulle fastna.. Ens lite.
 
*Klia sig på låret*
 
De här smådjävlarna stal kex och sockerpåsar från matborden för att sedan ta det med sig upp i trädet. Resterna kastade de gladeligen ner på oss nedanför..
 
Men man måste erkänna att de är söta ändå trots att de är simpla kaktjuvar.
 
Efter detta tog vi en båttur vidare i lagunen mot bussarna för nästa avresa mot La Fortuna. Under den här båtturen simmade en krokodil max 3 meter ifrån båten. Jag var inte helt jättecool med en nedsjunken båtkant på 10 cm pga tunga resenärer med packning inför mötet med den simmarn'.

Costa Rica del I - Tortuguero dag 2

Dagen efter var vi ut på en tidig morgontur (Var klockan ens 07.00?) med en liten träbåt för att kolla på djur, då djuren är som mest aktiva på morgonen eller efter 16- tiden på dagen. Däremellan håller de sig lugna och det märktes på naturen när klockan väl hade blivit 16 - Det blev ett jävla liv! Särskilt på howler- aporna som lät som lejon!
 
Våran guide Ray som gör en mössa av en växt!
 
And there it is! Och mammas blonda skalle mitt i allt. Syrran fick den som ett pris för att hon varit idel öra under Rays utbildning om djur & natur men hon överlämnade den till ett par tyskar som var med oss.
 
Vi såg den här lilla krabaten som satt där & övertygade sig själv: "Ni ser mig inte. Ni ser mig inteeee." Den rörde sig inte ur fläcken och andades knappt för att hålla sig kamouflerad.
 
---
 
På eftermiddagen åkte vi en annan båttur för att checka av resten av området lite. Så otroligt mäktigt allting kändes. Det här är verkligen regnskog!
 
Coolt löv!
 
"Stayyy still." Det är så här upptryckt man ser ut på vintern när det blir kallt.
 
Fladdermöss. Så här satt de utanför toaletten vid Bungalowen också. 
 
En del ytor i lagunen hade blivit missfärgade av palmer och var därför svarta. Det gjorde att allting speglade sig nåt otroligt! Inte ens en kamera kan beskriva hur vackert det var. 
 
Sen åkte vi hem till Bungalowen, gjorde oss i ordning och på kvällen drog festen igång. Roligaste kvällen på hela resan. Jag och ett gäng äldre kvinnor från olika länder dansade runt stolar (Jag blev uppdragen från scenen) till musik och när musiken stannade skulle man sätta sig ner. Ja, ni vet hur det går till. Jag var i alla fall in i final med en tant från Frankrike på 81 år! Fattar ni? 81 år gammal! Den här tanten jagade mig runt de här stolarna, fuskade hejdlöst mycket och jag skrattade så att en Tena lady hade varit på plats i byxorna. Jag tror att alla runt i kring hade minst lika roligt som mig dessutom. Det slutade med att jag vann och priset för detta blev att shotta en tequila inför alla. Jag hade redan druckit två drinkar inom loppet av en halvtimme och den här shotten gjorde att det började snurra till ganska lägligt till middagen sen. Kände mig ungefär som Mrs Doubtfire på middag med familjen. Jag bjuder alldeles för lite på mig själv ibland och måste definitivt göra mer sånt här som ju faktiskt är roligt.

Costa Rica del I - Tortuguero

Vi startade resan i San José, Costa Ricas huvudstad, där vi spenderade två nätter. Vi var utan väskor också, då vi missade planet från London till New York bara för att det där jävla amerikat krävde ett ESTA, dvs visum, för att vi ens skulle kunna ta oss in i landet. Detta hade vi inte skaffat, då informationen från resebyrån inte varit helt tydlig. Detta gjorde att våra väskor blev kvar i London. Mamma och syrran fick väskorna andra natten i San José och jag fick min väska efter 4 dagar, då vi var i Tortuguero. Att gå runt i jeans och stickad, långärmad tröja i 25 grader är ingen hit vill jag bara tala om!
Själva resan från Sverige till Costa Rica tog ungefär 1 dygn. Tidsskillnaden var 7 timmar bakåt - En smärre tidsresa kan man säga!
Sen åkte vi buss mot Tortuguero..
 
En tretåig sengångare. Den var tyvärr på språng, så jag hade ingen möjlighet att få en bild på dess fina anlete.
 
Bananodling. De är inlindade i nerbrytbart material för att hålla insekter borta.
 
 
---
Vi anlände vårat boende på en ö i Tortuguero efter 1.5 h båttur på lagunen. Extremt skön känsla att åka båt på sådana primitiva vägar. Allting var så levande, 1000 nyanser av grönt & massor av djur! 
 
Vi bodde i Bungalows utan fönster. De var istället gjorda av insektsnät, vilket gjorde att man hörde alla fåglar och insekter hela tiden. Som att slå läger på Universeum! 
 
Haha! Ser ni vad rädd den här flugan ser ut att vara?
 
---
 
Vi åkte sen ut till själva byn Tortuguero. Hela Tortuguero består av små öar. Man måste ha båt om man ska ta sig någonstans.
 
Färsk kokos - Ett otroligt bra sätt att återställa vätskebalansen med då den innehåller massor av mineraler och salter. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om smaken. Jag gillar den men samtidigt inte och det beror säkert på att den är just salt. Det är lite som att dricka Alvedon brus.
 
En tvåtåig sengångare i lilla byn Tortuguero som har hamnat helt fel, vilket ni ser på bilden. Den här stackars sengångaren var väldigt orolig och vandrade fram & tillbaka tills våran guide ringde till 2 killar som kom och flyttade den till andra sidan lagunen där det fanns massor av träd som han hör hemma bättre på.
 
Det ser ofta ut som att de ler mot en.
 
Det här kan vara mitt favoritdjur. De är så otroligt fina och jag är så glad att jag fick chansen att ta en sådan fin bild på den. Den var inte ens 1 meter ifrån mig, sen tittar den rakt in i kameran. Mitt hjärta blev mjukt och sörjigt av det här. 
 Jag insåg också med tiden vilken tur jag verkligen hade med sengångarens närvaro! Vi såg 5 sengångare allt som allt men eftersom att de är nattaktiva är det inte så lätt att komma dem så här nära, någonsin. De flesta satt som en klump i ett träd som min kamera ens hade kunnat drömma om att få fokus på.
 
* Det enda objektiv jag använde var mitt Sigma 70mm/2.8f, för att jag DUMMA idiot glömmer att ta med mig zoom- objektivet. Jag har fortfarande inte förlåtit mig själv för att vara så urkorkad. Tänk själv vilka fina chanser jag har missat pga det. Borde hugga av mig ett finger som straff.

RSS 2.0