Vaniljolja

Jag gillar hemmagjorda grejer. Allt ifrån molotov coctails till hudvård. Jag använder mig förvisso mer av hudvård än vapen men det kan vara bra att kunna.
 
Jag gjorde en egen vaniljolja på prov. För att inte slösa på dyra resurser tog jag solrosolja som är en billig olja (Men använde mig dock av en dyrare vaniljsort sen, så det kanske går jämnt ut).
Efter ett recept som krävde 750 500 ml olja och 5 g vaniljpulver, blandade jag ihop detta i en gammal burk med lock och har låtit det stå och dra sig i en vecka (Med ett par skak-om med jämna mellanrum). Sedan lät jag sila det genom melittafilter och voilà! Olja som luktar.. *trumvirvel* .. Vanilj! 
 Jag tänker dock låta hälften av den här blandningen stå två veckor till för att se om det kan ta till sig ännu mer doft. Doften var inte så distinkt som jag önskar att det var. Den som lever får se.
 
Eftersom experimentet lyckades i helhet kommer jag nu att försöka med en annan olja, dock inte mandel. Det ska tydligen skära sig med vaniljdoften.
 

Kommentarer
Postat av: Andrea

Prova med Argan! Vill verkligen veta om det går att täcka över lukten lht, även om jag faktiskt vant mig vid den nu nästan helt :D

Svar: Sv: Argan blir nog svårt. Den luktar ju som den gör innan och jag fattar precis vad du menar. Den är ganska ocharmig till en början men man vänjer sig.Jag har arganolja hemma och jag ska prova att göra en liten vaniljblandning på det ändå.
Annars rekommenderas tydligen: Luktfri och stabil olja (ricin, sesam, jojoba, ris).
Äh, screw the oil- law!
Jag hör av mig om hur det gick!
belaland.se

2013-02-11 @ 12:44:41
URL: http://andreadolores.blogspot.com
Postat av: Sandra

Kan man göra samma grej med med något annat som doft? Kokos och kardemumma är jag sugen på att testa och kanske någon fruktig doft. Är det bäst att använda skal då att riva ner eller bara blanda i lite av fruktsaften kanske? Vad tror du? :)

Svar: sv: Jag tror att det är bäst att använda skal och riva ner det i en luktfri olja. Kardemumma är jag lite dålig på men jag har läst att man kan ta kardemummafrön (http://www.spicemaster.se/kryddor/kardemumma-fron-30-g). Det borde ge av sig doft. Låt isåfall fröna ligga i oljan i mer än en vecka. Skaka om noga varje dag. Bästa verktyget du själv har är näsan. Lukta och känn tills du tycker att det är bra!
Kokos vågar jag inte ens uttala mig om. Det känns nästan som att du får använda dig av eterisk olja att tillsätta kokosdoft med. Fast samtidigt borde du kunna ta riven kokos. Satsa på ekologiskt odlat. De brukar smaka mer. Annars river du egen kokos!
Du kan göra doftoljor med allt som är av frön eller dylikt. T ex nejlikor, kanel osv.
Bäst är att pröva sig fram med en liten mängd på t ex solros/rapsolja, för att det är billigast.
Hoppas att jag varit till något hjälp :)
belaland.se

2013-03-11 @ 17:38:21
Postat av: Julia

Jag använder mandelolja och vaniljstång istället, och låter det stå i 2-3 veckor. Det luktar sååå gott! :)
Ska prova ditt recept också nu!

Svar: Jag gillar mandelolja nästan lika mycket som jojobaolja men just i det här fallet ville jag ta en billigare olja: raps (ifall att jag skulle misslyckas), så slapp det bli så dyrt :) Nu visade det sig fungera väldigt bra faktiskt! Så jag har gjort med mandelolja efter denna omgången.Hoppas att det funkar för dig! :)
belaland.se

2013-12-19 @ 20:08:15
URL: http://juliahellstrm.forme.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0