Statsminister Özz Nujen

Kära vänner, Özz Nujen har gjort det igen! Han är nu ute med ny standupkomik "Statsminister Özz Nujen" och har lyckats sätta huvudet på spiken i en hel del politiska frågor med mycket humor. Han får en att tänka till ytterligare.
Klicka på bilden för att komma till 1.5 h underhållning.
 
 

Vi är barn av vår tid,
tiden är politisk.

Alla dina, våra, era
dagliga frågor, nattliga frågor, 
är politiska frågor.

Vare sig du vill det eller inte 
har dina gener ett politiskt förflutet, 
din hy en politisk nyans, 
dina ögon en politisk aspekt.

Opolitiska dikter är också politiska, 
och däruppe lyser månen, 
ett inte längre månlikt objekt.
Att vara eller inte vara, det är frågan.
Vad då för en fråga, svara kära du.
En politisk fråga.

Ur Utopia av Wislawa Szymborska


Hummus med cayennepeppar

Det råder rena rama matorgien här på bloggen men mat är ju dels livsnödvändigt och en källa till kärlek i magen.

Hummus är fan rena räddningen till pålägg, förutom linspesto! Den går att krydda hur som helst. Bara fantasin sätter stopp!
Jag gillar att blanda i lite andra kryddor än vad en vanlig svennebanan skulle göra. Pröva sig framåt med sagolika smaker! Här kan du, som Carl Jan Granqvist skulle säga: Skamlöst vräka i dig delikatesser till en helt vanlig vardagsfrukost!
 
Hummus (Med ett uns sting) Stor sats!
 
2-3 dl okokta kikärtor
2 vitlöksklyftor
Vegeta grönsaksbuljong efter smak och tycke
½-1 tsk cayennepeppar (För sting!)
1/4-½ tsk ingefära
½ pressad citronsaft
½ dl persilja
½ dl sesamfrön
3 msk vatten
Några matskedar olivolja eller linfröolja
1 msk honung (Kan uteslutas för veganen, som istället kan ta samma mängd sirap).
 
 
Gör så här:
Lägg kikärtorna över blöt under natten. Häll sedan av vattnet och skölj. Koka upp dem enligt beskrivning (ca 40 minuter).
Häll dem i en matberedare och mixa ihop tillsammans med övriga ingredienser till en hyffsat slät massa. Häll i mer vatten och olja om den blir för mastig/torr. Den kan bli något torrare över natten, så jag föreslår mer olja. Gärna linfröolja då olivoljan sätter annan smak på den.

Wi-wi-weinerbread

Chokladbollar. Fattar ni? Chokladbollar! Negerbollen hade sitt "bäst"- före- datum på 1900- talet. Nu vet vi bättre.
 Så. Jag har sagt det förut och säger det igen: Ska man efterlikna mat/bakverk med andra ingredienser så får man jobba på det. De här delikata bollarna är glutenfria, veganska, fria från raffinerat socker. Det smakar faktiskt helt precis som vanliga chokladbollar. Jag å andra sidan hade kanske velat ha dem lite mindre söta men det är ju jag.
Grejt, inte sant?

Glutenfria chokladbollar
 
3 dl boveteflingor (Krossat bovete)
2-3 msk kokosolja
2 krm äkta vaniljpulver
2-3 msk agavesirap
4-5 urkänade dadlar
4 msk kallt kaffe
3 msk rå kakao
 
 
Gör så här:
Smält kokosoljan över vattenbad. Smältpunkten ligger på 27 grader.
Mixa dadlarna med kakaon, vaniljsocker, agavesirap, kaffet och 1 dl boveteflingor till en hyffsat slät massa. Häll i en bunke och blanda därefter resten av boveteflingorna samt den smälta kokosoljan med händerna. 
Du kan rulla bollarna direkt men upplever du dem för oljiga så ställer du smeten i kylskåpet en stund innan.
Rulla i kokosflingor.
 
Och.. Lite kaffe på det!
Ät & njut för tjyven!

Cursed be the day I was born

Jag citerar min pappa, som vid ett tillfälle fick se ett gammalt kort på sig själv när syrran hade gjort en frisyr på honom med 17 toffsar samtidigt som han grimaserar: "Men feån, skull'nt man ta livet av sig?"
Ungefär där befinner jag mig i nuläget då jag inser att jag i en strid har förlorat all ammunition och makt med ett personligt nederlag som påföljd.
 För att göra en lång historia: Jag har krigat om en p- plats ett par veckor, som sen visade sig vara rätt nummer på fel adress. I tron om att jag hade rätt (Varför skulle jag inte tro det när nummerordningen följer 1-150 men som någonstans i mitten följer samma nummer 2 gånger fast på olika platser) så ringde jag av ren ilska och vrånghet till p- bolaget och lappade en bil som ju stod på "min" plats. 4 gånger har jag ringt och fått bilen lappad. Nu sista gången stupade jag som en finne i Vinterkriget. I den här bilen fanns nämligen en "arg lapp" som hänvisade p- bolaget till betydligt kyligare klimat, med bevis att p- platsen faktiskt är hanses och nystades detta mysterium upp. Gosh. Nu måste jag sänka mig själv ytterligare i rännstenen och be om ursäkt för allt jag åsamkat vederbörande. Dessutom har jag varit besviken över att "min" p- plats legat så långt bort i från min egen port och det visade sig att min riktiga p- plats befann sig nästan utanför dörren. Double fail. 
Jag vill slå mot huvudet men vågar inte riskera större skador än jag redan har.
 
För att liksom förstärka min dumhet vill jag bara nämna att jag lyckades bränna ner vattenkokare hos en brukare idag, som hade ställt vattenkokaren på en platta som jag då satte igång i tron om att det var en annan. Vattenkokaren small till som en mindre bomb och jag duckade. Brukaren, åskådaren, ser på mig i tystnad med ögon stora som biljardkulor. Jag säger: "Ja-a, Bella från hemtjänsten här. Trevligt att råkas! Något annat jag kan hjälpa dig med?"
 
Det är nog läge att lägga sig på sängen i fosterställning.
Höjt!

RSS 2.0