Gallo pinto alá Costa Rica

Gallo pinto, en tradiotionell rätt i Centralamerika som vi fick i stort sätt varje morgon under resan i Costa Rica (Notera morgon. Folket äter detta till frukost). Den fanns på varenda meny. Ungefär som Sveriges köttbullar med mos, brunsås och lingon.
Costaricanerna var inte alltid jätteduktiga på att krydda. Det var gott men smakade inte så mycket. Förutom på det underbara stället i La Fortuna där vi badade i varma källor.
 
 Idag slängde jag och mamma ihop denna en ris- och bönblandning med stekta kokbananer, äggröra och färska tomater toppad med färsk koriander. Smaken av ingefära, vitlök, koriander och spiskummin med en nypa cayennepeppar... Fan, vilken kulinarisk upplevelse!
 
 
Gallo pinto
 
2 dl kokta svarta bönor
3 dl kokt vitt ris
1 stor lök
2 klyftor vitlök
1 tsk mald koriander alternativt lite hackad färsk koriander
1 tsk spiskummin
½ tsk ingefära
3 tsk worcestersås (vegetarisk)
½ tsk cayennepeppar (Valfritt)
Grönsaksbuljong torkad (Vegeta) eller salt
Peppar
Kokosmjölk (Valfritt)
 
1-2 stycken kokbananer
 
Gör så här: Stek den hackade löken i lite kokosolja tills den blivit mjuk. Tillsätt pressad vitlök, kryddorna och låt steka ihop. Tillsätt sedan riset och bönorna. Rör om. Häll i worcestersåsen, salt eller grönsaksbuljong samt peppar. Slutligen i med lite kokosmjölk. Detta gör det inte så torrt och ger en god smak. Låt steka ihop en stund. 
För att göra det enligt costaricanerna, lägg ris- och bönblandningen i ett runt glas och pressa det lite med en sked. Vänd upp och ner på en tallrik och vänta en stund. Ta försiktigt bort glaset och voliá! En snygg presentation! Toppa med färsk koriander.

Skala kokbananen och skär den diagonalt i lagomt tjocka bitar. Stek i lite kokosolja tills de mjuknat. Lägg på en tallrik tillsammans med ris- och bönblandningen. Serveras bäst med färska tomater och äggröra (Kan uteslutas för vegansk måltid).
Där har du en fantastiskt god vegetarisk rätt i alla fall!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0